Какво е EFB акумулатор?

Какво е EFB акумулатор?
10 септември 2021

Ежедневно все по-често се появяват съвременни автомобили използващи "start-stop" технология, като Fiat 500 Start-Stop версия, Start-Stop версията на Toyota Yaris, Ford ECOnetic, модели на BMW и още много други. Тенденцията в бъдеще е използването предимно на такъв тип автомобили, като основна цел е пестенето на гориво и същевременно това да доведе  до намаляване емисиите на въглероден двуокис и опазване на околната среда. Всяко едно от тези превозни средства, когато спре на светофар или в задръстване, автоматично ще изгаси двигателя си, а през това време ще работят различни консуматори, като светлини, климатик, стерео уредба, сателитна навигационна система и други консуматори. Когато двигателят е в покой акумулаторът не получава никакво зареждане, а е натоварен от консуматорите на енергия. Същевременно всяко гасене и палене на двигателя уврежда и натоварва допълнително стандартната батерия. Поради тези причини за тези превозни средства най-подходящо е да използват EFB или AGM батерия. EFB и AGM батериите са направени така, че да могат да се справят с допълнителното натоварване и многото консуматори на ток при не работещ двигател. Подобрението в EFB батериите е използването на polyfleece материал, който се поставя върху всяка една от вертикалните оловни плочи вътре в батерията. По този начин заздравява оловните плочи и не им позволява да се разграждат с течение на времето, както това се случва при стандартните оловно кисели батерии, които с течение на времето стават по-малко ефективни т.е се износват. Друг плюс на EFB акумулаторните батерии, е че техните оловни плочи са по-дебели отколкото стандартните оловни плочи, което дава възможност на батерията да издържа на цикличен разряд-заряд без това да я унищожава. Всичкото това прави EFB акумулаторните батерии много подходящи за масова употреба в различни превозни средства и оптимален ценови вариант в сравнение с AGM батериите.

EFB акумулатори можете да намерите при нас!

5 март 2024
Полезна информация за стартерни акумулатори

Стартерният 12V акумулатор се състои от 6 отделни, разделени клетки, които са свързани в серии в полипропиленов контейнер

прочети още
9 май 2022
Как да избера акумулатор?

За всички акумулаторни батерии може лесно и бързо да разберете техните характеристики като капацитет, вид на захващане на акумулаторната кутия и стартов ток.

прочети още
10 септември 2021
Как работят хибридните електрически автомобили?

Хибридните електрически превозни средства се задвижват от двигател с вътрешно горене и електродвигател, който използва енергия, съхранявана в батериите.

прочети още
10 септември 2021
AGM технология - какво представляват AGM акумулаторите?

AGM е акроним на Absorbent Glass Mat и е наименованието на технология при оловно-киселинните акумулатори, при която положителната и отрицателната плоча са разделени от тънка мрежа от стъклени микровлъкна, напоена с електролитна течност.

прочети още