AGM технология - какво представляват AGM акумулаторите?

AGM технология - какво представляват AGM акумулаторите?
10 септември 2021

AGM технология

Първоначално технологията се разработва за целите на авиацията, където има нужда от акумулатори с ниско тегло и висока ефективност, които не се влияят от положението, при което е поставен и се намира акумулаторът, както и са устойчиви на вибрации.Днес редица производители предлагат стартови акумулатори и тягови акумулатори, създадени по тази технология. Преимуществата, освен по отношение на устойчивостта на вибрации, са най-вече свързани с ниското вътрешно съпротивление на този тип акумулатори, както и липсата на загуба (изпаряване) на електролитна течност при разреждане и зареждане на акумулатора. AGM акумулаторите се саморазреждат до 50 пъти по-бавно от стандартните оловно-киселинни батерии с течен електролит и 10-15 пъти по-бавно от геловите акумулатори.

Важно е да се има предвид, че въпреки очевидните плюсове на AGM технологията за акумулатори тип deep cycle - например за соларни инсталации, каравани и т.н., не всички AGM акумулатори са подходящи за такова приложение и не всеки AGM акумулатор е и deep cycle акумулатор. Има немалко AGM стартови акумулатори, които благодарение на AGM технологията имат отлични показатали и висок стартов ток, но не са подходящи за използване за други цели, изискващи постоянно и продължително разреждане, за което е подходящ тягов акумулатор.

Стартовите AGM акумулатори обикновено се използват в автомобили от висок клас и най-вече в автомобили със старт-стоп системи, системи за регенериране на енергия при спиране и други подобни. Заради устойчивостта си на вибрации, AGM акумулаторите са особено популярни за мотори.

 

5 март 2024
Полезна информация за стартерни акумулатори

Стартерният 12V акумулатор се състои от 6 отделни, разделени клетки, които са свързани в серии в полипропиленов контейнер

прочети още
9 май 2022
Как да избера акумулатор?

За всички акумулаторни батерии може лесно и бързо да разберете техните характеристики като капацитет, вид на захващане на акумулаторната кутия и стартов ток.

прочети още
10 септември 2021
Как работят хибридните електрически автомобили?

Хибридните електрически превозни средства се задвижват от двигател с вътрешно горене и електродвигател, който използва енергия, съхранявана в батериите.

прочети още
10 септември 2021
Какво е EFB акумулатор?

EFB (Enhanced Flooded Battery) батериите са подобрен вариант на стандартните оловно-кисели акумулаторни батерии.

прочети още