Как работят хибридните електрически автомобили?

Как работят хибридните електрически автомобили?
10 септември 2021

 

Хибридните електрически превозни средства се задвижват от двигател с вътрешно горене и електродвигател, който използва енергия, съхранявана в батериите .
Хибридно електрическо превозно средство не може да бъде включено за зареждане на батерията. Вместо това батерията се зарежда чрез регенеративно спиране и от двигателя с вътрешно горене. Допълнителната мощност, осигурена от електродвигателя, потенциално може да позволи по -малък двигател.
Батерията може също да захранва спомагателни товари и да намали оборотите на празен ход на двигателя при спиране. Заедно тези характеристики водят до по -добра икономия на гориво, без да се жертват производителността.

Основни компоненти на хибриден електрически автомобил
Батерия (спомагателна): При превозно средство с електрическо задвижване спомагателната батерия с ниско напрежение осигурява електричество за стартиране на автомобила, преди тяговата батерия да е включена; Той също така захранва аксесоарите за превозни средства.
DC/DC преобразувател: Това устройство преобразува
DC напрежение с по-високо напрежение от комплекта батерии за теглене в DC напрежение с по-ниско напрежение, необходимо за работа на аксесоарите на автомобила и за зареждане на спомагателната батерия.

 

  • Електрически генератор: Генерира електричество от въртящите се колела по време на спиране, прехвърляйки тази енергия обратно към теглителната батерия. Някои превозни средства използват генератори на двигатели, които изпълняват както задвижващи, така и регенериращи функции.

 

  • Електрически тягови двигател: Използвайки захранване от тяговия акумулатор, този мотор задвижва колелата на автомобила. Някои превозни средства използват генератори на двигатели, които изпълняват както задвижващи, така и регенериращи функции.

 

  • Изпускателна система: Изпускателната система канализира отработените газове от двигателя през изпускателната тръба. Трипътен катализатор е проектиран да намали емисиите от двигателя в изпускателната система.

 

  • Пълнител за гориво: Дюза от дозатора за гориво се прикрепя към съда на превозното средство, за да напълни резервоара.

 

  • Резервоар за гориво (бензин): Този резервоар съхранява бензин на борда на превозното средство, докато не е необходим на двигателя.

 

  • Двигател с вътрешно горене (със запалване на искри): При тази конфигурация горивото се впръсква или във всмукателния колектор, или в горивната камера, където се комбинира с въздух, а сместа въздух/гориво се запалва от искрата от свещ.

 

  • Контролер за силова електроника: Това устройство управлява потока от електрическа енергия, доставяна от тяговата батерия, като контролира скоростта на електрическия тягови двигател и въртящия момент, който той произвежда.

 

  • Термична система (охлаждане): Тази система поддържа подходящ работен температурен диапазон на двигателя, електродвигателя, силовата електроника и други компоненти.

 

  • Тягова батерия: Съхранява електричество за използване от електрическия тягови двигател.

 

  • Трансмисия: Трансмисията предава механична мощност от двигателя и/или електрически тягови двигател за задвижване на колелата.

 

5 март 2024
Полезна информация за стартерни акумулатори

Стартерният 12V акумулатор се състои от 6 отделни, разделени клетки, които са свързани в серии в полипропиленов контейнер

прочети още
9 май 2022
Как да избера акумулатор?

За всички акумулаторни батерии може лесно и бързо да разберете техните характеристики като капацитет, вид на захващане на акумулаторната кутия и стартов ток.

прочети още
10 септември 2021
AGM технология - какво представляват AGM акумулаторите?

AGM е акроним на Absorbent Glass Mat и е наименованието на технология при оловно-киселинните акумулатори, при която положителната и отрицателната плоча са разделени от тънка мрежа от стъклени микровлъкна, напоена с електролитна течност.

прочети още
10 септември 2021
Какво е EFB акумулатор?

EFB (Enhanced Flooded Battery) батериите са подобрен вариант на стандартните оловно-кисели акумулаторни батерии.

прочети още