Как да избера акумулатор?

Как да избера акумулатор?
9 май 2022

Колкото и добре да Ви служи даден акумулатор, идва време когато той най-неочаквано в повечето случай Ви предава.

 

Следва голямата дилема - "Какъв акумулатор да купя?"

 

Най-добрият вариант (в 99% от случайте) е, ако автомобилът е с акумулатор първоначално вграждане, да изберете същия като вграденият от заводът производител акумулатор.

 

Следва дилемата - "От къде да го закупя?"

 

Не веднъж в дългогодишната ми практика съм чувал терминът "Оригинален акумулатор" Такова животно няма, повярвайте ми. Оригинален е само етикетът.

 

Това е прост търговски трик на официалните представители на марките автомобили. Никой от тях - Мерцедес, БМВ, Ауди, Рено, Пежо и всички други нямат завод за акумулатори.

 

Всеки един от изброените по-горе производители на автомобили има официален договор с производител на акумулатори (Bosch, Varta, Banner, Moll, Exide, Mutlu и други), който просто брандират акумулаторът с марката на даденият производител.

 

Същият този акумулатор официалният представител продава като "Оригинален" на доста по-висока от пазарната му цена, което само по себе си е предпоставка този "Оригинален" акумулатор да е изкарал много време по складове.

 

Вече сами може да си направите извод струва ли си да се плаща почти двойно понякога за стар, но "Оригинален" акумулатор ???

 

А сега да преминем към съществото на проблема. Официалните дилъри на автомобили отпаднаха като вариант.

 

Влизаме в интернет и ни затрупват хиляди сайтове, между които и нашият www.akumulatorisofia.com

 

При избор на акумулатор от интернет

 

1. Проверете дали търговецът който ви предлага стоката има физически магазини - Примерно www.akumulatorisofia.com

 

2. При наличие на такива е много лесно да проверите отзивите в Google Maps или Google My Business. За тях - Примерно - Магазин Акумулатори Дървеница

 

Съществуват много некоректни или просто слабо подготвени "Колеги".

 

3. Направете контакт по телефона с "Колегата". Неподготвените или незнаещите ще си проличат бързо. Повярвайте ми.

 

След като изберете от къде да закупите Вашият нов акумулатор, е важно да изберете  какъв точно да е той?

 

Многогодишният ни опит и хилядите обслужени клиенти са ни сблъскали с какви ли не термини измислени от "Колеги". Като например "Сух акумулатор" - разбирайте SMF - необслужваем, капсулован акумулатор. Или "Гелов" акумулатор. Тук става дума за акумулаторните батерии AGM - Технология.

 

Съвременните стартерни акумулатори за автомобили с двигатели с вътрешно горене са три типа. Най - простите и най - често използвани са оловно - киселинните акумулаторни батерии. При тях се използва електролит от сярна киселина, оловни плочи с нанесена на тях активна маса и микропорест полимерен сепаратор.

 

Тези Батерии се делят също на два типа:

 

- SMF - харметически затворен акумулатор, който не подлежи на отваряне и доливане с дестилирана или дейонизирана вода.

 

- Капак "Камина - все по - рядко използван от производителите. Това са акумулаторите който по - старите клиенти помнят - акумулаторът с капачки който доливаха бащите и дядовците Ви.

 

Без значение дали акумулаторът е SMF или Камина, и двата типа са необслужваеми батерии, който в повечето случай са с двоен капак. В този двоен капак има серпентина в която отделените газове кондензират и се връщат обратно в акумулаторът. По този начин се свежда до минимум загубата на вода от електролитът, и съответно няма нужда от доливане по време на експлоатацията на акумулаторът.

 

Акумулаторът е необслужваем благодарение на технологията Ca/Ca - Калций/Калций и на споменатият по - горе двоен капак. В съвремието смело мога да твърдя, че 99% от батериите на пазара са необслужваеми - дори и тези с капачки - капак Камина. Почти няма производители да работят по старата технология Ca/Sb - Калций/Антимон.

 

Следващият тип акумулатори който ще разгледаме са EFB (Enhanced Flooded Battery). Това са подобрен вариант на Оловно - киселинните батерии които разгледахме по - горе. Това са батерии които са подходящи за по - новите автомобили, които са с по - голяма консумация на ток. За огромно съжаление това е Terra incognita за огромна част от "колегите" в бранша.

 

Какво представлява EFB - технологията?

 

Това както казах и по - горе е подобрен вариант на Оловно - киселинните батерии.

 

Характерно за тях е по - голямата дебелина на плочите както и покриването на повърхността на положителната плоча с полиестерна тъкан. По този начин се стабилизира активната маса на плочите, което води до по - дълъг експлоатационен живот на батерията.

 

EFB акумулатори се влагат в много от автомобилите произведени след 2008 година. В много от марките са предпочетени и вложени като първоналачно вграждане на даденият автомобил.

 

В много статии се казва, че акумулатор първоначално вграждане EFB може да се замени със същият капацитет акумулатор AGM, докато обратното е недопустимо (заменяне на AGM с EFB).

 

Лично мое мнеие, базирано на дългогодишният ми опит е, че и смяната на EFB с AGM не е желателна.

 

Защо ?

1. Акумулаторите AGM са по - скъпи от същият капацитет EFB. Чисто финансово това не Ви е изгодно

 

2. Не по - малко важно е продължителността на експлоатационният живот на батерията. В този случай вместо по - дълъг живот на батерията, ние го скъсяваме слагайки AGM батерия. Замислете се, нима в даден завод производител на автомобили няма отдел от висококвалифицирани инженери които да изчислят и преценят какъв акумулатор е нужен за даден автомобил. При по - новите автомобили (тези който обикноявнно се нуждаят от AGM или EFB), има заложени много електронни блокове (блок за зареждане, система за управление на акумулатора (EMS) и други подобни)

 

Точно тази EMS (система за управление на акумулаторите) е внедрена в много съвременни леки, лекотоварни и тежкотоварни автомобили. Тя е предназначена да издържа подсилените акумулатори с течка киселина EFB. Чрез тази система се намалява киселинната стратификация, която е един от най - честите проблеми при тях. За да се предотврати разслояването на киселината, се увеличава степента на кипене чрез зареждане с по - високо напрежение.

 

В AGM акумулаторите киселинното разслояване не може да се случи поради фиксирането на киселината в абсорбираща стъкленовлакнеста маса. Така, че непрекъснатото презареждане на акумулатора не е необходимо. Напротив, презареждането на AGM акумулатора води до постоянно прегряване и в крайна сметка до съкратен живот. Като заключение, акумулатор AGM не е подходящ за автомобили с тази честа функция на презареждане - автономно провеждана от EMS. Съветът ми е, ако автомобилът Ви е с акумулатор първоначално вграждане EFB, не го подменяйте с AGM.

 

Най - високият клас акумулатори за автомобили с двигатели с вътрешно горене са AGM (Absorbent Glass Mat) или при тях киселината е абсорбирана от подложки от микрофазерни стъклени влакна. Тази абсорбираща стъклено влакнеста маса се използва като сепаратор между плочите и абсорбира цялата киселина на акумулатора. Високата компресия минимизира загубата на активен материал при изключително ниско вътрешно съпротивление. Поради бързата реакция между киселината и материала на плочите преминават по - големи енергийни маси. Като заключение - Ако автомобилът Ви е с акумулатор първоначално вграждане  тип AGM никога не го заменяйте с EFB или Оловно - киселинен акумулатор. Много често по - нови автомобили нуждаещи се от AGM, се оборудват от търговци на автомобили втора употреба с оловно - киселинен акумулатор. Ако си закупите автомобил произведен след 2008г, особенно по - висок клас, непременно се заинтересувайте от какъв акумулатор има нужда той. Неправилно избран и монтиран акумулатор може да Ви донесе много главоболия и финансови загуби. Да автомобилът ще може да стартира с него, но той не може да покрива всички нужди от електричеството на многото електронни компоненти, което може да доведе до тяхното безвъзвратно увреждане. Цената на изгорял модул е в пъти по - висока от тази на правилно подбран акумулатор. Надявам се с изложеното от мен по - горе да съм ви бил полезен. Сами се убеждавате, че изборът на нов акумулатор за съвременните автомобили е не лек процес. Но не унивайте, Ние от www.akumulatorisofia.com сме насреща, Екип от Висококвалифицирани специалисти, с дългогодишен опит в бранша ще Ви консултират НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО и ще Ви насочат към правилният за Вас избор.

 

Очакваме Ви !

 

Завинаги ваши Партньори и Приятели - Екипът на ПР БАТЕРИ !

5 март 2024
Полезна информация за стартерни акумулатори

Стартерният 12V акумулатор се състои от 6 отделни, разделени клетки, които са свързани в серии в полипропиленов контейнер

прочети още
10 септември 2021
Как работят хибридните електрически автомобили?

Хибридните електрически превозни средства се задвижват от двигател с вътрешно горене и електродвигател, който използва енергия, съхранявана в батериите.

прочети още
10 септември 2021
AGM технология - какво представляват AGM акумулаторите?

AGM е акроним на Absorbent Glass Mat и е наименованието на технология при оловно-киселинните акумулатори, при която положителната и отрицателната плоча са разделени от тънка мрежа от стъклени микровлъкна, напоена с електролитна течност.

прочети още
10 септември 2021
Какво е EFB акумулатор?

EFB (Enhanced Flooded Battery) батериите са подобрен вариант на стандартните оловно-кисели акумулаторни батерии.

прочети още