Как да избера акумулатор?

Как да избера акумулатор?
9 май 2022

Първото, което е добре да знаете е, че акумулаторите батерии, се съобразяват с видовете автомобили. От вече използвана може да се прочете какъв е нейния капацитет и как са разположени електродите. За да изберете нова батерия е от значение да се разбере по какъв начин използвате вашия автомобил, с какво ниво е оборудван, както и какъв тип е двигателя му. Голяма е вероятността, когато отидете в магазин за авточасти и резервни части, да Ви попитат какъв е капацитета на акумулатора Ви, а колкото той е по-голям, толкова по-добре, но съответно и цената му ще бъде по-висока. По-големият капацитет предполага по-голям акумулатор, но за него трябва нишата на транспортното Ви средство да е и по-голяма. Ето защо е добре да се направи оптимално добър избор. Ако автомобилът Ви е с бензинова уредба, малък литраж, експлоатирате го всеки ден минимум по четиридесет минути и той е снабден със стандартно електрооборудване, то най-добрия избор, който може да направите е да си купите акумулатор . След това е добре да проверите с какъв плюс да бъде новия Ви акумулатор – ляв или десен. Това може да разберете, когато държите батерията с електродите към Вас.
От вече изхабената акумулаторна батерия може също да разберете нова батерия с какъв капацитет трябва да купите, като единицата за капацитет се посочва в амперчасове (Ah). Добре е да изберете акумулатор със същия капацитет или с по-голям в умерени граници, но не и с по-малък. Например, ако на експлоатираният вече пише 55Ah, е добре да купите такъв от 55, 60 или 62Ah, но не и с по-малка мощност от 55Ah.
От значение е да се знае, че не е задължително, старият акумулатор да е най-точно избрания. Поради тази причина, изборът Ви е добре да се основава на препоръките на производителя, а не на избора на лицето, което го е поставило.
За всички акумулаторни батерии може лесно и бързо да разберете техните характеристики като капацитет, вид на захващане на акумулаторната кутия и стартов ток.
Ако двигателят на Вашето возило е от по-големите и по-мощните, ако постоянно Ви се налага да спирате и тръгвате често и рязко, поради това, че движението във Вашия град е по-активно, както и ако вашето електрооборудване е с по-високо ниво на нагряване на седалките, модерни и мощни аудио и GPS система, то верния избор на акумулатор. Стартерните батерии се обслужват напълно сами и нямат нужда от Вашата поддръжка. Те са тествани и отговарят на най-високите стандарти за подобен вид продукти. Високият им стартов ток позволява при екстремно ниски температури мощните двигатели да стартират безпроблемно.
Когато избирате акумулатор чрез онлайн магазин и знаете тези характеристики, изборът е много лесен. Запомнете, че капацитета се изписва слято в горния десен ъгъл, например 55Ah.

10 септември 2021
Как работят хибридните електрически автомобили?

Хибридните електрически превозни средства се задвижват от двигател с вътрешно горене и електродвигател, който използва енергия, съхранявана в батериите.

прочети още
10 септември 2021
Полезна информация за стартерни акумулатори

Стартерният 12V акумулатор се състои от 6 отделни, разделени клетки, които са свързани в серии в полипропиленов контейнер

прочети още
10 септември 2021
AGM технология - какво представляват AGM акумулаторите?

AGM е акроним на Absorbent Glass Mat и е наименованието на технология при оловно-киселинните акумулатори, при която положителната и отрицателната плоча са разделени от тънка мрежа от стъклени микровлъкна, напоена с електролитна течност.

прочети още
10 септември 2021
Какво е EFB акумулатор?

EFB (Enhanced Flooded Battery) батериите са подобрен вариант на стандартните оловно-кисели акумулаторни батерии.

прочети още